Lars Gullstedt och GLG Center

Ibland, på den här sidan om bygg, kommer vi att berätta om några av byggherrarna och entreprenörerna bakom husen, broarna och visionerna som vi har runt omkring oss. Idag har turen kommit till den egensinnige visionären Lars Gullstedt. Han var mannen bakom GLG Center i Upplands Väsby, som senare blev Infra City, och nu återigen kallas för Bredden. Ett tag, på sin absoluta topp, var han en av Sveriges rikaste personer, senare blev han Sveriges allra fattigaste.

Rekordåren

Göran Lars Gullstedt föddes i Närpes i Österbotten 1935. Närpes är även orten som har gett oss vår käre Riksbankschef, Stefan Ingves. 1955 flyttade Lars tillsammans med sin far till Sverige för att ta del av rekordåren. Han hamnade i Södertälje där han fick byggjobb. Han hoppade runt på olika byggen i några år, främst som timmerman, innan han pluggade till byggnadsingenjör. Efter studierna och ytterligare framgångsrika år i branschen startade han sitt eget byggbolag 1964. Han blev byggherre, fastighetsutvecklare och så småningom finansman.

Han köpte mark utmed E 4 i Upplands Väsby och började bygga det kommersiella centrum som ligger där idag. Han var en av de första som insåg potentialen för motorvägskorridoren mellan Stockholm och Arlanda. Redan under 1970-talet började hans vision ta form. Han byggde allt fler kontor och kommersiella lokaler på båda sidor om E 4:n, han bekostade i stort sett hela av- och påfarterna vid Bredden ur egen ficka. Som krona på verket byggdes det 24 våningar höga huset i glas och betong som numera är Scandic Hotel. I detta område som, innan Lars Gullstedt fick sin idé, bara var en grusgrop och ett par villor, arbetar idag 3000 personer. 30 % av Upplands Väsbys skatteintäkter kommer ur denne entreprenörs slit och visioner.

Det var under åren 1985-1993 som G L Gullstedt stod på toppen. Under OS i Barcelona 1992 hade han det svenska kungaparet, Kung Juan Carlos av Spanien samt den tidigare grekiske kungen, Konstantin, som gäster ombord på sin lyxjakt. Han lånade ut pengar till Upplands Väsbys kommun och han räddade kommunens ishockeylag från konkurs efter deras år i elitserien.

Kraschen

I början av 1990-talet inträffade den ödesdigra Bankkrisen, då marginalräntan höjdes till ofattbara 500 %. Bankkrisen berodde på den bostadsbubbla som hade fått växa under det sena 1980-talet. Eftersom värdet och priserna på fastigheter hela tiden ökade hade det varit lätt för Gullstedt att låna till sina byggprojekt. Behöver du själv låna pengar kan du jämföra olika långivare på Lånakuten.com. När bostadsbubblan sprack och bankerna fick kalla fötter, krävde de in sina pengar från Gullstedt. Han fick två dagar på sig att reglera sin skuld till Gotabanken, över en miljard kronor. När han inte kunde betala försatte banken honom i konkurs. Lars Gullstedt hade gått i personlig borgen för många av sina företags lån, och han blev därför nu personligen tvungen att betala. Från att under det sena 1980-talet varit god för tre miljarder blev han nu skyldig SEB och Gotabanken drygt två miljarder.

Den ekonomiska smällen knäckte nästan Gullstedt. Han gav 2007 ut en bok om hur han såg på bankernas agerande. Gullstedt avled 2015.

hotnews