Golvläggning – göra själv eller anlita någon?

Det finns mycket inom renovering och byggnation som man kan göra själv, speciellt när det kommer till snickerier. Dock ska man lämna områden som kräver speciell kompetens, som el och våtutrymmen, åt proffsen.

Lägga golv – kan du själv?

Att lägga ett golv är inte svårt, speciellt inte idag med alla moderna golv som finns på marknaden. Ett typiskt exempel på det är de enkla klickgolven som är färdiga plankbitar som ska klickas i varandra. Det kräver inte mer än nödvändiga verktyg och andra tillbehör för att kunna lägga golvet på ett ordentligt sätt. Det kan så klart vara lite krångligt att få det snyggt runt kanter och rör som sticker ner i golvet, men rådfråga gärna dem du köper golvet av, så kommer de ge dig tips och råd. Om du är helt ovan när det kommer till golvläggning kan du säga det till försäljaren. Då kommer den att ge dig alla tillbehör och verktyg du behöver som är anpassade efter just dina förutsättningar. Troligtvis medföljer även en bruksanvisning med golvet. Så länge golvet ska vara i torra utrymmen kan du lägga det själv, men i badrum ska någon som är utbildad inom våtrum lägga golvet då det ställer högre krav på att det blir korrekt.

Lägga golv – anlita någon?

Även om det är relativt enkelt att lägga ett klickgolv så kan det ändå vara något man vill lägga över på proffs för att få ett garanterat bra resultat. På nätet kan man hitta någon som utför golvläggning i sin närhet. Då kan man få hjälp med alltifrån klickgolv till mer avancerad golvläggning som klinker eller golvläggning i våtrum. Dessutom finns det möjlighet att få hjälp med golvslipning av ett befintligt golv. De flesta trägolv och parkettgolv går att slipa och fräscha upp.

Om du är osäker på om ditt befintliga golv kan restaureras eller om det behöver bytas, kan du kontakta en golvläggare. Han eller hon kan komma hem till dig och titta på ditt golv i samband med att ni utfärdar en offert.

hotnews