Bygga, renovera och förbättra

Bygga hus, renovera hus, bygga till och förbättra hus. Under pandemin har allt fler blivit hemmabyggare i någon form och de som inte bygger själva passar på att hitta bra proffs som kan göra de där riktigt snygga grejorna i hemmet. För det är ofta hemmet vi vill satsa på. Nu när allt fler jobbar hemma är det förstås viktigt med en bra arbetsplats även hemma. Köksbordet är nog trevligt men särskilt ergonomiskt brukar det inte vara.

Bygga och renovera hemma

Det börjar med att du ser dig om i din bostad, det är något som behöver förbättras. Visst vore det fint med ett platsbyggt skåp under trappan eller en altan utanför vardagsrummet. Tankarna börjar snurra lite försiktigt: Vad är möjligt, vad kostar det, vad kan jag göra själv och vad måste det vara proffs till? Är du osäker är det aldrig fel att fråga någon som vet. Chansa inte. Att dra om elen eller kakla om badrummet själv utan att känna till regelverk och metoder kan sluta riktigt illa. Dessutom är det förbjudet. Men det finns mycket du kan göra själv också om du bara har tummen på någorlunda rätt ställe i handen. Det finns gott om guider på nätet för dig som vill få tips.

Noggrannhet och tålamod

Hemmasnickarens vanligaste misstag är nog att tro att det planerade jobbet ska gå på en helg. Det gör det vanligtvis inte, om det nu inte är en väldigt lång helg och ett litet jobb. Det vanliga är att även ganska små insatser har en tendens att växa och bli rätt mycket större än tänkt. Det lönar sig alltid att vara väldigt noga i planeringen. Mät och tänk. Rita och visualisera. Slarva inte med underarbetet, det finns inget tristare än att ha lagt massor med tid på att spika en altan för att sedan upptäcka att marken under inte var tillräckligt plangjord.

hotnews