Investera rätt – byt tak

Äger du en villa kan du investera i den på olika sätt. Du kan exempelvis rusta upp köket, badrummet eller måla husets fasad för att höja värdet på det. Att renovera eller byta taket är ett annat smart sätt att investera i sitt hus och det kan också bidra till en hel del positiva effekter, men det gäller att ta hand om och vårda taket i god tid.

Renovera taket vid behov

Det är viktigt att ta tag i eventuella problem med taket så fort som möjligt, speciellt om taket är trasigt. Annars kan regn och fukt snabbt ställa till stora problem i större delar av bostaden. Utför gärna själv regelbundna kontroller av taket genom att inspektera det utvändigt och invändigt. Titta efter hål i konstruktionen, fuktiga, mögliga eller ruttna träreglar, spruckna takpannor, trasiga vindskivor samt träätande insekter. Du bör också hålla mossa borta från takpannorna då det bidrar till att taket samlar fukt och inte kan ventilera luft lika effektivt.

Bor du i Stockholmsområdet kan du gärna anlita hjälp av lokala takläggare som kan hjälpa dig med ditt tak, oavsett om du behöver genomföra en hel takläggning på din bostad i Stockholm eller utföra en enklare renovering av taket.

Taket – viktigt för hemmets inomhusmiljö

Taket är det som ska skydda hemmet mot regn, snö, kyla och värme. Taket spelar stor roll när det kommer till inomhustemperaturen i hemmet. Är taket för dragigt kommer det att släppa ut välbehövlig värme på vintern, men det kan också göra att huset blir obeboeligt under sommaren om taket släpper igenom värmen från en gassande sol. Ett bra tak ska därför vara tätt, torrt och ha rätt struktur för att skapa den perfekta inomhusmiljön. Med hjälp av en vind mellan taket och övriga bostaden förhindrar man att värme och kyla utifrån släpps igenom från taket. Då blir inomhusklimatet mer jämnt och behagligt året om.

hotnews