4 generella tips om skjutdörrar

Det man ska börja med att tänka på när man ska montera in skjutdörrar, är syftet med dörrarna. Ska de isolera för att sänka energikostnaderna eller helt enkelt dela av ett rum? Har du ett speciellt utseende på ditt boende, exempelvis en sekelskifteslägenhet och vill bibehålla rummets karaktär? Hur du vill möblera i rummet spelar naturligtvis roll, även var de andra ingångarna till utrymmet är. Att gå igenom de här grundläggande sakerna innan, gör resten av planerandet betydligt lättare och du slipper förhoppningsvis göra dyrköpta misstag, som du måste korrigera i efterhand.

Val av material på skjutdörrarna

När du mätt utrymmet och bestämt dig för dörrarnas exakta funktion, är det dags för materialval. Det finns många olika material på marknaden idag och det är värt att tänka noga på hur du vill ha dörrarna. PVC är populärt, eftersom det i princip är underhållsfritt och slitstarkt. Aluminium är ett annat vanligt material som också det tål slitage. Man ska dock komma ihåg att aluminium inte isolerar särskilt bra. Här rekommenderar vi skjutdörrar från Kronfönster som erbjuder många intressanta alternativ i materialväg och som också har flera valmöjligheter när det gäller typ av glas.

Installation och inbrottssäkerhet

Det finns ett par saker till som är viktiga när det gäller installation av skjutdörrar. När dörren öppnas åt sidan, måste den glida antingen ut efter väggen, alternativt försvinna in i ett utrymme i väggen. Det senare är en bra lösning rent utrymmesmässigt, eftersom du då kan möblera väggen om du vill. Nackdelen med det här valet är att det kräver ett stort monteringsjobb och gör att väggen isolerar sämre. Så till det sista och kanske viktigaste att tänka på: inbrottssäkerheten. Om du har en skjutdörr mot en altan eller liknande, måste du se till att den har rejäla lås. Dörren i sig ska också vara tillräckligt robust.

hotnews