Ska du köpa nya fönster? Här är tre saker att tänka på

Vilken typ av fönster vill du ha?

Det finns olika fönster som du kan välja mellan: inåtgående, utåtgående, vridfönster eller swingfönster. Inåtgående fönster är enkla att tvätta och underhålla eftersom det går att göra från insidan. Detta är extra praktiskt om fönstret sitter på ett våningsplan högre upp. Utåtgående fönster gör det enklare att vädra eftersom de kan öppnas upp utan att man behöver ta bort det som står på fönsterbrädan.

Ett utåtgående fönster passar bäst på ställen där det är smidigt att nå det från utsidan om du ska tvätta eller underhålla dem. Vridfönster kan ge dig båda dessa fördelar. Eftersom de öppnas utåt är det enkelt att vädra och när de har öppnats kan de vridas i 180 grader så det är enkelt att komma åt utsidan av fönstret. Sideswingfönster öppnas vertikalt runt sin egen axel. Utsidan av fönstret kan också underhållas från insidan, precis som på ett vridfönster.

Vilket glas vill du ha?

Det finns många olika glastyper att välja mellan varav några av dem är energiglas, härdat glas, laminerat glas och lågemissionsglas. Fundera på vilka egenskaper du vill att ditt glas ska ha. Om du till exempel vill ha ett energisparande fönster som är lätt att underhålla kanske energieffektiva vridfönster är ett bra val. Fönstrets isoleringsförmåga mäts genom u-värde och ju lägre värde desto bättre isoleringsförmåga har det. För en bostadsvilla rekommenderas det generellt att man väljer fönster med ett u-värde på 1,2. Försök att läsa på lite om olika fönsterglas för att hitta ett som passar dig allra bäst. Du kan även kontakta en fönstertillverkare för att få vägledning.

Vilket material passar din bostad?

Fönsterkarmarna påverkar hur din bostad ser ut. Träfönster är exempelvis väldigt vackra och skapar en varm känsla som passar de traditionella svenska trähusen. Eftersom trä är ett levande material krävs det dock regelbundet underhåll. Aluminiumfönster kräver lite underhåll och har en lång livslängd. Denna typ av fönster passar bäst till hus som har en kontemporär design. Det går även att få en kombination, trä- och aluminiumfönster. Då får man den varma träkänslan men den underhållsfria aluminiumen. Ett annat alternativ är hållbara och prisvärda PVC-fönster. PVC är ett slitstarkt material och står emot rost, röta, fukt och luft. Dessa fönster kräver minimalt med underhåll och är täta samt dragfria. Tillsammans med välisolerat glas är de väldigt energisnåla, men nackdelen är att de inte är lika fina som träfönster.

hotnews