Framtidens boende

Många som bygger hus, tänker också leva i huset många år framöver. För en del blir det kanske det sista boende de kommer att äga och då måste man planera ett hem som känns aktuellt också i framtiden. Idag rör vi oss annorlunda i våra bostäder än för 50 år sedan och har helt andra behov. Med smarta lösningar kan man göra ett flexibelt boende som kommer kännas fräscht och modernt även om flera år.

Köket är hemmets hjärta

Det som tidigare var den naturliga samlingspunkten i vardagsrummet har alltmer flyttat in till köket. Mediekonsumtionen har förändrats i sina grundvalar, då vi inte längre samlas på samma sätt runt hemmets platt tv. Det är ofta många skärmar som är öppna samtidigt och det trådlösa boendet har gjort att vi sätter oss där vi känner för stunden. Det klassiska tv-rummet är säkerligen på väg ut, och kanske borde man planera sitt vardagsrum utan en tv, vilket kan öppna upp för andra planlösningar. I framtiden finns ett större behov av en så kallad flexibel yta. Det kan istället vara bra med rum där man kan skärma av och förändra funktionen, exempelvis få ett till sovrum eller snabbt skapa två arbetsrum bara för stunden.

Garaget

Många som bygger hus drömmer om det stora dubbelgaraget och tänker kanske inte på att behovet av en egen bil kanske inte är lika stort längre i framtiden. Allt fler alternativa lösningar kommer dyka upp där man kan kombinera en egen bil med att de övriga i familjen använder el-drivna transportmedel som man hyr när behovet finns och ställer tillbaka på gatan. Det stora dubbelgaraget kanske borde ta mindre plats och ge rum för något annat. Nya miljösmarta bilar kommer även kräva andra funktioner av ett garage så det gäller att planera alla väggkopplingar rätt. För den miljömedvetna finns idag redan andra sätt, så som enkel dieseloptimering för att spara både pengar och miljön.

Planlösning är A och o

Det har idag blivit allt viktigare att rummen i våra bostäder är funktionella och flexibla. En öppen planlösning har länge varit ett bra sätt att skapa ljusa och användarvänliga rum. Men det är även viktigt at inte “öppna upp” för mycket, eftersom det bör finnas möjligheter att skärma av, särskilt om man är många i en familj. Idag är det lättare än någonsin att ta med jobb och andra hobbys hem och då kan det lätt uppstå konflikter om för mycket ska hända på samma öppna yta. Ny effektiv ljuddämpning i form av mattor och gardiner kan vara ett sätt att lugna ned ett större rum.

Idag är det viktigt att det finns tillgängliga laddningsmöjligheter för alla mobila enheter, gärna ett flertal i varje rum. Att slippa ha förläggningssladdar och laddningsdosor över golven, kommer spara en hel del huvudvärk.

hotnews