Bygga attefallshus

Visst kan det vara bra ibland med ett hus till på tomten? Känner du till attefallshusen? Du kan faktiskt bygga ett litet hus på tomten utan att behöva bygglov och det kan bli ett bra gästhus eller ett smidigt boende för barnet som börjar närma sig åldern att flytta hemifrån men saknar flera tusen poäng i lägenhetskön. Du kan till och med hyra ut huset och få intäkter på hyran.

Attefallshusen har fått sitt namn efter bostadsministern Attefall, precis som friggebodarna fick namn efter Birgit Friggebo. Attefallshusen var tänkta att kunna hjälpa till i den rådande bostadskrisen genom att ge möjlighet till fler bostäder i villaområdena. Planerna från politikerna var stora men det föll inte riktigt ut som de hade hoppats. Det är fortfarande inte för sent, då ett litet extra hus på tomten kan vara mycket användbart.

Hur får man bygga?

Det fina med just attefallshusen är att man mer eller mindre kan slänga upp ett på tomten utan en massa kladd med bygglov och pappersarbete. Det finns såklart tillfällen när det inte går, och huset måste ställas minst 4,5 meter ifrån tomtgräns mot granne, annars måste berörda grannar ge sitt godkännande. Ett attefallshus får enligt Boverket i nuläget vara max 25 kvadratmeters byggarea och maximalt fyra meter högt. Ska huset används som boende finns dessutom krav på kök, toalett, hygienmöjligheter och att bygget är tillgängligt för handikappade.

Det finns förslag om att öka attefallshusen till 30 kvadratmeter för att göra dem mer attraktiva att bygga och bo i, men beslut är inte fattat och beräknas komma i slutet av 2019.

Du kan använda det som komplementbostadshus för permanent boende, året runt-boende, garage, gästhus eller vad som helst. Allt går att koppla in, från avlopp till el och internet, uppvärmningssystem och kanske en kamin. För att finansiera byggandet av ett attefallshus kan du exempelvis låna 300000 hos Enklare där du har en bra ränta och får snabba svar. Hyr du sedan ut huset är lånet betalat på nolltid.

Bygga själv eller anlita byggare?

De små minivillorna finns i många olika utföranden och från många olika leverantörer. De finns i byggsats som du bygger ihop själv, med eller utan isolering. De finns i olika material och även som nyckelfärdiga hus med totalentreprenad där en byggfirma sköter allt åt dig, från att skicka rätt papper till Byggnadsnämnden till att lyfta det färdiga modulhuset på plats och anlita folk för att koppla in VVS. Det går även att bygga källare till småhusen, samt att göra ett loft, men eftersom det är max 4 meter över mark som gäller blir det inte full takhöjd på loftet, men det kommer garanterat att duga bra som extra förvaringsplats eller sovplatser. Du kan också ha en trevlig uteplats i anknytning till huset och varför inte bygga till ett uterum med tiden? Det hade hade varit perfekt om du uppför huset som ett litet fritidshus på egen tomt. Viktigt att tänka på då är att om attefallshuset ska vara det enda huset på tomten krävs bygglov i vilket fall som helst, så varför inte slå till med inglasat uterum på samma gång?

hotnews