Så enkelt bygger du ditt eget uterum

uterumDrömmer du om ett uterum, en plats i anslutning till huset där du kan koppla av med din familj eller dina vänner? Om du är hyfsat händig kan du själv bygga ditt eget uterum. Anledningarna till att vilja ha ett uterum kan vara många, dels blir det ett ställe att sitta på under tak och som kan förlänga sommaren, dels blir det en förlängning av huset eller fritidsstugan. Det är inte heller något som är särskilt dyrt, var slutpriset hamnar beror på materialval och om du vill dra in värme och el.

Börja i rätt ände

Bygg uterum snabbt och enkelt! Om du har planer på att bygga ett uterum måste du i vissa fall först börja med att ansöka om bygglov hos kommunen. Detta kan ta relativt lång tid, flera månader i vissa av landets kommuner och du råds därför till att vara ute i god tid om du vill ha klart rummet till ett visst datum. På Byggnadsnämndens hemsida för din kommun står vilka ritningar som krävs i samband med ansökan. När det väl är dags att börja bygga ska du börja med grunden och arbeta dig uppåt. Markarbetet är väldigt viktigt för att ditt golv ska vara plant och stabilt.

I tur och ordning

Vid markarbete kan det vara värt att hyra in en fackman. Efter markarbete och grunden är det dags att börja bygga på riktigt, det är dags för stommen. Det här klarar du av att göra själv, ett väldigt bra hjälpmedel är ett avvägningsinstrument som hjälper dig att mäta. Därefter är det dags att klä in stommen och göra en vägg, sedan följer tak och golv, för att eventuellt avslutas med inglasning av fönster och dörrar. Om du har möjlighet så anlita en familjemedlem eller vän till hjälp, det underlättar mycket att få tillgång till ett par extrahänder som kan hjälpa till att bära, hålla och hämta verktyg.

hotnews