Arkitektens råd

Att bygga sitt hem är för de flesta en av de största upplevelserna man kan få vara med om, men det är en hel del beslut som måste göras i rätt ordning. Arkitekter har ofta en bra överblick över hela byggnadsprocessen och är bra att fråga om det mesta.

Kontraktet

En av de första sakerna man måste sätta sig in i är först det kontrakt man förmodligen skrivit under. Ibland bygger man vissa delar själv och en byggfirma andra delar, även om det är vanligast att det hela sköts av en enda hand. Man bör alltså förstå hur kontraktet är utformat och vilka förväntningarna är, för att undvika missförstånd längs vägen framåt. Det första man bör göra är helt enkelt att faktiskt läsa igenom kontraktet och ställa kritiska frågor på de punkter man inte förstår. Finns det exempelvis klarlagt vad som händer om allt inte går rätt till, eller tidsplaneringen havererar. Det vanligaste bråket som uppstår vid husbyggen är just missförstånd och fördelningen av ansvaret.

Spara in “här och där”

Att bygga sitt drömboende är som alla förstår ett kostsamt företag. Men det går faktiskt att spara in stora summor när det finns enormt många hål att potentiellt täppa igen. Det handlar om de små valen, som kan göra en enorm skillnad I slutet. Behöver man verkligen det utrymme man planerar för, eller kan man tänka sig att bo på mindre yta. Det här är frågor som är bra att ställa redan i planeringsfasen, då det kan göra enorm skillnad i plånboken. Det gäller att vara smart och spara in på sådant man faktiskt inte har så stor nytta av. Förmodligen är det viktigare att satsa på kvalitativa ytterdörrar, exempelvis snygga pardörrar än att ha den där lyxiga garageporten, då man använder ytterdörrarna betydligt oftare. Ibland måste man dock lära sig att tänka om, och att ta en minisemester från byggandet kan hjälpa till med att ge nya par ögon.

Arkitektens råd

Det är som sagt viktigt att lyssna på arkitekten om man anlitat en sådan. Många gånger är rådet man får att vara flexibel och ha ett “öppet sinne” för förändringar. Att vara flexibel under byggnadsprocessen hjälper också till att spara in många slantar då det kan (och kommer) uppstå oväntade situationer. Kanske det inte går att rymma in den stora dubbelduschen, eller så blir den tänkta altanen alltför stor. Ett annat råd arkitekten förmodligen kommer att ge är att hålla en journal under byggets gång, för att lättare kunna strukturera byggprocessen och dessutom kunna ha ett litet “arkiv” över alla turer som varit. Fotograferar man hela processen har man även ett bra bevis om något går snett eller kanske ett roligt album att visa upp för släkt och vänner.

hotnews