Världens längsta tunnlar

Tunnlar finns i olika former och någon exakt definition finns inte, men vanligen avser man en underjordisk transportväg av något slag. De vanligaste formerna är järnvägstunnlar för tåg och biltunnlar för biltrafik. Enligt trafikverket i Sverige ska en tunnel vara minst 100 meter lång. En vanlig gångtunnel kvalificerar sig således inte in på listan över tunnlar utan är snarare en gångport om man ska vara noga. Runtom i världen finns minst sagt en mängd imponerade tunnlar.

Världens längsta tunnel

Det finns som sagt olika typer av tunnlar, men den längsta i alla kategorier är Delaware Aqueduct, som är en 137 kilometer lång färskvattentunnel i New York. Världens längsta tunnel som transporterar människor är tunnelbanelinje 3 i Guangzhous som ligger i Kina. Världens längsta vägtunnel för bilar ligger faktiskt här i Norden och det är Lærdalstunneln i Norge. Tunneln invigdes år 2000, är nära 25 km lång och förbinder en del av E16 mellan Oslo och Bergen.

Järnvägstunnlar

För järnvägen har tunneln haft en väldigt avgörande betydelse. Tunnlar byggdes för att tåg lättare skulle kunna ta sig fram genom landskap. Tågrälsen har nämligen inte samma möjligheter som en bilväg att anpassa sig kring berg och andra hinder. En tunnel kan lösa väldigt stora problem, då man exempelvis kan ta sig mellan två länder under en kanal, eller åka rakt igenom ett berg istället för omvägen runt det. En tunnel kan liknas vid att använda en tjänst som zmarta för att jämföra långivare. Istället för att surfa runt själv och leta uppgifter går man rakt på sak och får en praktisk jämförelse. De längsta järnvägstunnlarna i världen är:

1. Gotthardbastunneln som ligger i Schweiz är hela 57 kilometer lång. Den imponerande järnvägstunneln öppnades år 2010 och tunneln går genom Gotthardmassivet.

2. Nummer två på listan över världens längsta tunnlar är Seikantunneln i Japan med sina 53,9 kilometer. Tunneln förbinder ön Hokkaido med huvudön Honshu och öppnades 1988.

3. Den näst längsta tunneln i Europa och tredje i världen är Eurotunneln under Engelska kanalen. Den är strax över 50 kilometer lång och förbinder Frankrike med England sedan 1994.

Svenska tunnlar

  • En nära 3000 meter lång vägtunnel är Muskötunneln i Stockholms vägnät. 1963 var den världens första biltunnel under havsytan i oinklätt berg. Tunneln används idag av omkring 1300 fordon dagligen. Från början byggdes den för militära ändamål, men är idag en del av Stockholms vanliga trafiknät.
  • I Göteborg ligger Gårdatunneln som med sina 2163 meter är en av Sveriges längsta järnvägstunnlar. Tunneln används av många som exempelvis besöker nöjesparken Liseberg.
  • Som en en förbindelse till Arlanda flygplats är Arlandabanan ett bra exempel på en avancerad svensk tunnel med sina 19 kilometer. Själva tunneln mäter dock “bara” 5000 meter.
  • Sveriges längsta tunnel för vägtrafik är Södra länken i Stockholm med sina 4,5 kilometer.

hotnews