Att tänka på då du ska renovera

Om du köper ett äldre hus så kommer du med jämna mellanrum behöva utföra olika typer av renoveringsarbeten för att huset ska vara i sådant skick att det går att bo i det. Ett hus behöver med jämna mellanrum målas eller få sin fasad underhållen, taket kommer att behöva lagas och också bytas ut, badrum och andra våtutrymmen kommer också att behöva renoveras. Vanligt är att man behöver fixa till husets fönster, golv och byta ut rör mellan varven också.

Det handlar om en hel del arbeten och är man lite händig så är det egentligen inget problem att fixa det mesta själv. Att måla huset en sommar och byta ut taket är något som man kan få hjälp med av familj eller vänner. Skrapa, måla och täta fönster är också något som man kan utföra själv. Om man har trägolv så kan man hyra en golvslip för att slipa golven och därefter lacka dem. Om man planerar att renovera sitt kök så finns det flera bra tips att hitta på nätet som gör att du lyckas med din renovering.

När man ska utföra arbeten på sitt hus bör man klä sig i lediga kläder som inte är i vägen då man arbetar. Har man exempelvis ett par vandringsbyxor liggande så är de bra byxor att ha på sig då man arbetar med hantverk. Även andra friluftsplagg passar bra då man både ska vandra men även utföra arbete på hus och tomt som exempelvis vindskyddade tröjor, ett par rejäla skor och andra former av vandringskläder/skyddskläder.

Det krävs även målning, tapetsering och träarbeten inomhus ibland, vilka också är arbeten som man kan utföra själv, i mån om tid och lust. Har man dessutom en stor trädgård som behöver pysslas om så kanske man istället vill leja bort de mesta av renoveringsarbetena till professionella yrkesmän. Dessa är experter på sina arbeten och får arbetet som man vill få utfört gjort snabbt och korrekt.

Ta alltid in offerter

Om du ska anlita ett byggföretag för att utföra arbeten på ditt hus så ska du alltid ta in offerter från flera byggföretag. Du får då möjlighet att dels jämföra priser men också vilka lösningar som byggföretaget kan erbjuda dig. Det är viktigt att de företag som ska utföra arbetet har certifierad personal för de mer kvalificerade arbetena som exempelvis VVS, våtutrymmesarbeten och arbeten med elektricitet.

Man bör också kontrollera vilka garantier man får så att man kan reklamera om ett arbete inte är korrekt utfört eller om de material som har använts blir skadade i förtid.

För renoveringar på ditt hus så kan du använda dig av ROT-avdrag, som ger dig upp till 30 procent av kostnaden för arbetet tillbaka, genom skatteavdrag på deklarationen. För att du ska kunna erhålla ett ROT-avdrag så krävs det att du har kvitton som specificerar arbetskostnaden och att byggföretaget har f-skattsedel.

hotnews