Renovering – Så sätter du upp tapeter

Att sätta upp tapeter kan låta som en relativt knepig uppgift, men sanningen är att det är enklare än många tror. Det krävs bara kunskap om hur du ska gå tillväga och en hel del tålamod. Har du inte satt upp tapeter eller gjort mindre renoveringsarbeten tidigare är risken stor att det blir en del kladd eller att du inte får våderna helt raka i början, men efter några omgångar är vi säkra på att du får till det.

Ska du tapetsera för första gången är det alltid bäst att välja enfärgade tapeter. Anledningen till detta är helt enkelt för att det kan vara svårt att få mönstret att gå ihop med varandra på ett snyggt sätt. Dock betyder det inte att du ska avstå från snygga mönstrade tapeter om det är det som du verkligen vill ha. Lite extra tid och pyssel krävs, men många klarar det galant ändå. Här nedan har vi listat några riktigt bra knep som du kan använda dig av för att tapetseringen ska gå enklare.

Bästa tipsen för tapetseringen

Välj rätt tapeter – Att byta tapeter är kanske inte något man gör lika ofta som att byta ut gardiner eller annan inredning. Därför är det viktigt att du väljer med omsorg. Valet av tapet är avgörande för vilken känsla och karaktär din bostad kommer att ha.

Använd ett tapetbord – Att mäta, skära och limma tapeter på golvet funkar, men är sällan någon hit. Det är mycket bättre att använda sig av ett riktigt tapetbord. På så sätt kan du arbeta mer ergonomiskt om få ett bättre resultat.

Gör ett bra underarbete – Innan du sätter nya tapeter vill du naturligtvis att underlaget, det vill säga väggen, är så bra som möjligt. Slipa ner kanter på tidigare våder, dra ut gamla krokar och spikar och spackla igen hål och andra ojämnheter. Ju bättre detta förberedande arbete du gör, desto snyggare kommer det att bli och du slipper en ojämn vägg.

Mät upp ordentligt – Det här är extra viktigt om du använder dig av tapeter med mönster. Du behöver se till att du skär till tapeterna på ett sådant sätt att mönstret går ihop med varandra. Rekommenderat är också att du tillägger cirka 10 cm mer än vad du egentligen behöver. Överflödig tapet skär du bara bort vid listerna när du är klar.

Olika typer av tapeter – Det är inte bara färgerna och mönster som kan variera på tapeter. Tapeter kan även sättas upp på olika sätt. Vill du ha det enklaste alternativet så väljer du så kallade easy-up tapeter. Då har du möjlighet att limma direkt på väggen och bara placera tapeten direkt på, istället för att först limma tapeten på tapetbordet. Idag finns det många easy-up tapeter att välja mellan.

hotnews