Så väljer man bastu

Både under sommar- och vinterhalvåret är det härligt att ha tillgång till en rymlig och trevlig bastu. Särskilt när det är kallt och ruggigt ute, kan en bastu hjälpa till att hålla leder och knän mjuka och rörliga. Det finns dock en hel del man bör tänka på, när man antingen bygger en bastu själv, eller väljer en färdig paketlösning.

Bastuaggregat

Det viktigaste valet man måste göra, är själva aggregatet. För de flesta duger ett elaggregat, vilket till skillnad mot en vedeldad bastu är betydligt enklare att använda. Det ska finnas stora ytor som ger ifrån sig värmen som bildas kring stenmagasinet, vilket är själva “hjärtat” i bastun. Det är viktigt att man dimensionerar det elektriska aggregatet efter utrymmet det ska stå i. Man vill varken ha ett för stort eller för litet aggregat att kasta vatten mot. Mindre stenmagasin ger en väldigt torr bastu och alltför stora tar timmar att hetta upp. Billigare elagreggat kan komma att behöva underhållas oftare, så det får man även ha med i den ekonomiska kalkylen.

Bastusten

Det finns en mängd olika stenar man kan välja och de olika tillverkarna har sina egna omdömen kring vad man bör välja. En del väljer rundslipade stenar som har plockats direkt från strandkanten. Man bör dock höra sig för med den som säljer aggregatet vilka stenar som är avsedda att användas. Så kallad krossten ska man bestämt inte använda då de kan avge gaser och vara hälsofarliga. Att ha tillgång till en bastu höjer livkvalitén och det går utmärkt att ta ett bastubad när som helst på dagen. Många som arbetar hemifrån och blir stela i ryggen, använder ett avkopplande bastubad mitt på dagen. För att finansiera ett bastubygge kan man som egenföretagare exempelvis sälja av sina fakturor till ett företag och snabbt lösa in lite pengar.

Fristående eller i rådande byggnad

Ett lockande alternativ är att bygga en helt fristående bastu, och om möjlighet finns, placera den nära en insjö. Man kan i princip inreda en friggebod som en bastu och själva inredningen följer samma principer. En lagom yta för två till fyra personer med rum för själva aggregatet är ca 5m2. Bygger man en fristående bastu använder man oftast mineralbaserad ull i väggar och tak. Viktigt är att man följer bygganvisningar vilka man kan få av en auktoriserad bastubyggare eller via deras hemsida.

Bastudörr

Man kan med fördel välja en glasdörr som ger det ljus som behövs i bastun, men man bör då välja ett säkerhetsglas som är framtaget för bastubad. Det är också bra med öppningsbara bastufönster, för att kunna vädra och snabbt kyla ned ett hett bad. För rengöring av bastulavar använder man helst ett miljövänligt alternativ som även har fördelen att de luktar naturligt och fräscht.

hotnews