Bygga nytt? Spartips för miljö och plånbok

Ska du bygga nytt hus och är lite orolig för hur den ekonomiska balansen kommer att utveckla sig? Med planering och kloka beslut kan du hålla nere byggets kostnader, men även utlägg i vardagen. Att planera byggnationens ekonomi är viktigt för plånboken och kan även gynna miljön.

I den här artikeln ger vi dig spartips som ser till att hålla byggets kostnader på rimlig nivå. Vi tipsar även om hur du kan bidra till en mer hållbar vardag i ditt nya hem.

Smarta sparknep

Oavsett om du bygger ett nytt hus från grunden eller renoverar en bostad innebär det stora utgifter som lätt får det att eka på bankkontot. Tur nog finns det sparknep att ta till och du kan börja tidigt genom att jämföra elpriser och förbrukning. Du kan idag spara el genom att satsa på elinstallationer som är hållbara för både plånbok och miljö. Hur du använder din bostad kan påverka dina kostnader till det bättre samtidigt som det gynnar miljön.

Att diska under rinnande vatten är allt annat än hållbart, men tänk på att använda dina maskiner på rätt sätt. Se till att skrapa tallrikarna innan diskning för att kunna diska på lägre temperatur. Var även noga med att fylla diskmaskinen innan ett program sätts igång. Samma sak gäller för tvättmaskinen där du bör tänka på att tvätta med fokus på hållbarhet. I längden innebär det även sparade pengar för hushållskassan. Pengar ni förmodligen har bättre användning för i själva husbyggandet eller renoveringen.

Vill du bli inspirerad av ett riktigt grönt bygge kan du läsa mer om det miljövänliga bygget av Citypassagen i Örebro. Regnvatten till toaletterna, solpaneler längs fasaden och smart ventilation är några inslag som imponerar med bygget.

Lägre byggkostnader

Ett sätt att komma undan de stora utgiftsposterna när det gäller byggnation är så klart själva byggjobbet. Ett konkret spartips är helt enkelt att försöka utföra vissa moment på egen hand utan att blanda in en byggfirma. Det är betydligt mindre smärtsamt för din plånbok, men du bör ändå tänka på konsekvenserna. Spar du i grunden mer genom att göra jobbet själv när du samtidigt måste ta ledigt från jobbet samt att du knappast gör det snabbare än proffsen? Allt hänger på hur pass händig du är i relation till hur viktig byggnationens slutpris är för hushållskassan.

Kom ihåg att du har rätt att dra av vissa av de tjänster du köper från exempelvis byggfirmor. Du som köper rot- eller ruttjänster behöver inte ansöka om avdraget utan det gör företaget. Din faktura kommer sedan med avdrag på en del av det arbete som utförts. Som mest kan du få 50 000 kronor per år. Det är din inkomst och beskattning som avgör hur mycket avdrag du kan göra.

Avslutningsvis är det stående tipset för att spara pengar till eller under bygget att snåla i vardagen. Reflektera över dina rutinmässiga inköp i vardagen så som fika, taxi, restaurangbesök och så vidare. Du kan faktiskt spara tusentals kronor genom att ta med matlåda till jobbet istället för att äta ute!

hotnews